Home Aktualności Umowa na budowę parkingu NIO podpisana!
Umowa na budowę parkingu NIO podpisana!
0

Umowa na budowę parkingu NIO podpisana!

0
0

NDI zrealizuje pierwszy etap rozbudowy i modernizacji Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie PIB. To największy szpital onkologiczny w Polsce, który co roku przyjmuje ponad 80 tysięcy pacjentów i udziela ponad 370 tysięcy porad ambulatoryjnych. We wtorek 17.08 podpisano umowę w tej sprawie.

W zakres prac wchodzi budowa parkingu wielopoziomowego, a także zagospodarowanie terenu zieleni urządzonej wraz z obiektami małej architektury. Do wykonania są też zjazdy z garażu na ulice wewnętrzne oraz usunięcie kolizji z istniejącą infrastrukturą. To ważna inwestycja – dzięki niej pacjenci i odwiedzający szpital przy ul. Roentgena 5 do dyspozycji będą mieli blisko 600 miejsc parkingowych.

– To kolejna nasza realizacja takiego budynku. W styczniu podpisaliśmy umowę na realizację parkingu dla Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach. W Warszawie powstanie garaż otwarty będący budynkiem wolnostojącym, o sześciu kondygnacjach. Usytuowany będzie na rzucie czworokąta o wymiarach 93,6x 33,58 m. Powierzchnia planowanej zabudowy to 3 149,34 m², a powierzchnia całkowita 18864,32 m². Na nowym parkingu znajdzie się 587 miejsc postojowych – mówi Ryszard Trykosko, Wiceprezes, Dyrektor Pionu Realizacji w grupie NDI, która jest wykonawcą tej inwestycji.

Obiekt składać się będzie z jednej zwartej bryły w kształcie prostokąta. Garaż będzie nadziemny, sześciokondygnacyjny bez podpiwniczenia. Na każdym piętrze znajda się miejsca parkingowe. Wysokość maksymalna głównej bryły to 18,10 metra.

–  Obiekt został zaprojektowany w module konstrukcyjnym siatki słupów 810 cm na 1615 cm. Konstrukcja obiektu żelbetowa prefabrykowana ze stropami sprężonymi w technologii prefabrykowanej. Poziom dachu głównego garażu będzie wykorzystywany jako przestrzeń parkingowa – tłumaczy Marcin Hołdyński, Dyrektor Projektu z NDI. – Wjazd na teren garażu będzie możliwy przez bramę wjazdową, zlokalizowaną w parterze zachodniej części budynku. Wyjazd ma się odbywać za pomocą bram wyjazdowej w parterze we wschodniej elewacji. Południowa elewacja projektowana jest jako pełna, by zapewnić izolacyjności akustyczną dla znajdujących się od tej strony istniejących budynków Onkologii. Pozostałe elewacje będą otwarte, by umożliwić naturalne wietrzenie.

Ruch samochodów pomiędzy kondygnacjami będzie się odbywał za pomocą dwóch ramp żelbetowych, ogrzewanych. Piesi będą korzystać z dwóch klatek schodowych i dwóch wind.

Wykonawca na realizację inwestycji wraz z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie ma 13 miesięcy. Jej koszt to 28.959.243,01 zł brutto

open