Home Architecture Design Dwa hotele, jedna filozofia
Dwa hotele, jedna filozofia
0

Dwa hotele, jedna filozofia

0
0

Rynek hotelowy w Polsce istotnie zmienił się w przeciągu ostatniej dekady. Wśród licznych nowych realizacji powstają obiekty nastawione na indywidualne doświadczenia gości, wsłuchane w kontekst i przepełnione duchem miejsca. Dwa z nich zrealizowane we Wrocławiu i Warszawie łączy nie tylko wyjątkowy inwestor Tacit Investment i wspierająca go pracownia Medusa Group, ale i wspólna filozofia projektowa.

Hotele The Bridge we Wrocławiu i Nobu Warsaw to na pozór zupełnie odmienne historie. U ich podstaw leży jednak taka sama filozofia projektowa. Goście odwiedzający hotel mogą liczyć na indywidualne przeżycia. Odwiedzane przez nich miasta różnią się architekturą, kuchnią, kulturą. Hotel, w którym spędzą kilka chwil na trasie swojej podróży, powinien tę różnorodność odzwierciedlać, pozwalając każdemu na kolekcjonowanie wyjątkowych wspomnień z pobytu w takim miejscu, podobnie jak kolekcjonujemy pamiątki z wakacji.

Smaki, zapachy, materiały budują unikalny nastrój, decydując o charakterze i klimacie hotelu. Przypomina to nieco projektowanie scenografii teatralnej, w której gość staje się głównym aktorem spektaklu, jaki rozgrywa się wokół niego w przestrzeniach foyer, restauracji oraz w każdym z hotelowych pokoi.

Hotel The Bridge we Wrocławiu

The Bridge zlokalizowany jest na Ostrowie Tumskim. To najstarsza, zabytkowa część miasta z górującymi nad całością wieżami Archikatedry św. Jana Chrzciciela i kolegiaty św. Krzyża i św. Bartłomieja. Projektując wnętrza hotelu, postanowiliśmy przełożyć fenomen zabytkowej architektury miejsca na współczesny język aranżacji. W hotelach szczególnie ważna jest wrażeniowość i oddziaływanie na zmysły gości, dlatego z dużą wrażliwością podchodziliśmy do każdego z wybranych materiałów.

Zdecydowaliśmy skupić się na zapachu jako elemencie przewodnim projektu. Zainspirowani aromatem kadzidła, dodając do tego motyw muzyczny chorałów gregoriańskich, przystąpiliśmy do prac koncepcyjnych. Skojarzenia przekładaliśmy następnie – niedosłownie – na faktury, materiały, grafiki: te ostatnie nawiązujące do nieco przetartych arrasów. W swoich poszukiwaniach wspieraliśmy się materiałami ze zbiorów Muzeum Historycznego we Wrocławiu.

Ważny był dla nas kontekst Ostrowa Tumskiego, ale pozbawiony dosłowności. Chodziło o oddanie klimatu – nie wprost – ale tak, aby gość, który stąd wyjedzie, zapamiętał to miejsce i kojarzył je zmysłami. To nieco poetyckie podejście miało służyć zerwaniu z pewnymi hotelowymi kalkami.

Istotną rolę dla budowy pożądanego klimatu wnętrz pełni w projekcie szkło. Przeszklona ściana wykonana ze zbrojonych tafli umieszczonych w szprosowych obramowaniach – kojarzonych zazwyczaj z przestrzeniami industrialnymi – zastosowana w holu recepcyjnym zmienia kontekst, stając się współczesną interpretacją przeszkleń witrażowych. Ta niedosłowność szklanych struktur pozwoliła na subtelną grę nastrojami w korelacji ze zmiennością pór dnia i kreacji oświetlenia.

Szczerość i surowość zastosowanych materiałów, w tym szkła, stali czy betonu, stanowi chłodne tło dla ciepłych elementów wystroju wpływających na ducha miejsca. Przez to całość można odczytywać jako współczesną interpretację inspiracji płynących z wnętrz gotyckich katedr oddających klimat mocno wyczuwalny na Ostrowie Tumskim.

Opowieść o Ostrowie i jego historii obecna jest nie tylko w hotelowych pokojach, ale przede wszystkim w przestrzeniach wspólnych. Mamy nadzieje, że w ten sposób udało się nam wpisać w pewną tajemniczą i niebywale zmysłową intymność Ostrowa Tumskiego, a miejsce to będzie wykorzystywane na co dzień nie tylko przez przyjezdnych, ale również przez samych Wrocławian.

Zdjęcia Hotelu The Bridge archiwum Maciej Lulko

Nobu Hotel Warszawa

Historia marki NOBU rozpoczęła się pod koniec lat 80. w Los Angeles, kiedy Robert De Niro wszedł do restauracji należącej do szefa kuchni Nobu Matsuhisy. Kilka lat później wraz z reżyserem Meirem Teperem otworzyli swoją pierwszą Restaurację Nobu na Manhattanie.

Nobu Hotel Warszawa

Robert De Niro: „Zabieram ze sobą do Polski część Nowego Jorku” – zapowiedział. Ta fuzja kultur stała się możliwa za sprawą Nobu Hospitality, światowej marki lifestylowych hoteli oraz oryginalnych restauracji, założonej przez słynnego aktora i jego nie mniej popularnych wspólników – producenta filmowego i cenionego szefa kuchni. Nowojorski szyk to tylko część prawdy o warszawskim Nobu. Powstał bowiem jako nowe skrzydło hotelu Rialto, ważnego symbolu historii miasta.

Doszczętnie zniszczona podczas drugiej wojny światowej stolica Polski odbudowała swoje międzywojenne tradycje m.in. właśnie dzięki takim miejscom jak Hotel Rialto. Jego historia czerpie z najlepszych polskich wartości architektonicznych. Każdy z pokoi został indywidualnie zaprojektowany i wyposażony antykami w stylu art deco.

Dziś stolica Polski to już inne miasto niż w czasach świetności Rialto. Socmodernistyczna zabudowa miesza się tu ze współczesną architekturą, nie ustępując zachodnioeuropejskim realizacjom. Otwartość i multikulturowość miasta widać na każdym rogu. Dlatego Hotel Nobu od początku widzieliśmy jako opowieść o takiej właśnie XXI-wiecznej Warszawie: otwartej, nowoczesnej, różnorodnej.

Nowy hotel powstał przy ul. Koszykowej w centrum Warszawy vis-á-vis modnej Hali Koszyki (proj. aranżacji wnętrz i przestrzeni wspólnych Medusa Group). Efektowna bryła powstała poprzez rozsunięcie względem siebie siedmiu kondygnacji na rzucie litery „V”. W ten sposób zaokrąglony, narożny blok z barwionego w masie betonu architektonicznego zyskał balkony, które obsadzone zielenią utworzyły wertykalny ogród w centrum zurbanizowanego miasta.

Wnętrza oszczędne w formy operują prostymi materiałami: beton, drewno, kamień, szkło. Zaprojektowano je w japonizującym stylu, nawiązując do serca hotelu – Restauracji Nobu, projektowanej wspólnie z kalifornijskim studiem PCH.

W ramach projektu nasze studio stworzyło 120 pokoi, a także przestrzenne sale dedykowane eventom i wydarzeniom biznesowym, strefę fitness oraz markową Restaurację Nobu. Jest to nie tylko pierwszy hotel tej sieci w Polsce, ale i w całej Europie Wschodniej. Pięciogwiazdkowy Hotel Nobu Warsaw jest zarazem 18. hotelem tej sieci, a Restauracja Nobu jedną z 40. rozmieszczonych na 5 kontynentach.

Zdjęcia hotelu Nobu archiwum Juliusz Sokołowski


Hotel Nobu Warszawa – Metryka inwestycji

 

 

open