Home Aktualności Let’s  start with coffee
Let’s  start with coffee
0

Let’s  start with coffee

0
0

W kompleksie budynków biurowych Marynarska Business Park mieści się nowe biuro dla firmy Jacobs Douwe Egberts Poland o powierzchni 1200 m2. Wnętrza zaprojektowała pracownia BIT CREATIVE.

JDE to globalny producent kawy z ponad 125 letnią tradycją. Aranżacja jest funkcjonalna  i przestronna, ale przede wszystkim kreatywna i mocno inspirująca. Przestrzeń tętni życiem, a świadome wykorzystanie produktów i kolorów nadaje wnętrzu niesamowity klimat.

design: Bit Creative Barnaba Grzelecki
photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Projekt powstał na jednym piętrze. Dużą uwagę skupiliśmy na funkcji i odpowiedniej ergonomii. Przestrzeń dostosowana jest do potrzeb pracowników JDE. Wystrój wnętrza jest bardzo klimatyczny inspirowany produktami JDE nawiązujący do wystroju kawiarni.

Let’s  start with coffee

Strefa wejścia jest przestronna i przytulna. Od początku czuć przyjemny industrialny klimat. Goście mają do dyspozycji zabudowę meblową z ekspresem gdzie sami mogą przygotować sobie kawę. Nad ekspresem widnieje napis Let’s start with coffee który zachęca do przygotowania aromatycznej kawy.

design: Bit Creative Barnaba Grzelecki
photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Moc marki

Jacobs Douwe Egberts to globalny producent kawy. W swoim portfolio posiada wiele produktów takich jak Jacobs, Prima, Tammiso, Barista czy LOR, które zainspirowały nas do zaprojektowania sal konferencyjnych. Każda z nich ma przypisaną nazwę zgodnie z produktem, a wystrój nawiązuje kolorystycznie, kształtem i detalem.

Funkcja

Aranżacja w całości rozplanowana została w układzie otwartym. Zaprojektowany został podział na strefę wejściową, z której mamy bezpośredni dostęp do sal konferencyjnych, część pracowniczą, gdzie pracownicy mają do dyspozycji wewnętrzne sale konferencyjne i budki telefoniczne. W ten sposób dopasowaliśmy przestrzeń do potrzeb najemcy, zespoły zostały podzielone i wydzielone akustycznymi przegrodami. Całość uzupełnia duża ilość zieleni. Stworzyliśmy również jedną dużą kuchnie, a tak naprawdę przestrzeń multi-funkcyjną na spotkania całego zespołu. Przestrzeń jest mobilna i można ją dopasowywać względem potrzeb. Mamy tutaj możliwość przeprowadzenia prezentacji. W sezonie letnim pracownicy mają do dyspozycji taras

design: Bit Creative Barnaba Grzelecki
photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Ergonomia i komfort pracy

Jak w każdym z naszych projektów zadbaliśmy również i o te aspekty. Biuro wyposażone jest w ergonomiczne stanowiska pracy i komfortowe sale konferencyjne, czy pomieszczenia do pracy w ciszy i skupieniu. Zadbaliśmy również o odpowiednie wyposażenie przestrzeni pomagającej zachować prawidłowe parametry akustyczne. Na powierzchni znajdują się akustyczne sufity w dynamicznych kształtach. Między biurkami znalazło się miejsce dla wysoki szaf i ścianek wyposażonych w elementy wykonane z filcu. Ostatnim elementem są prawidłowo dobrane oprawy. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu lamp stworzyliśmy dobrze doświetloną przestrzeń. Wszystko to pozwala nam na zaprojektowanie ergonomicznych i komfortowych warunków do pracy.

design: Bit Creative Barnaba Grzelecki
photos: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Klimat za pomocą detali

To co udało nam się wypracować w tym projekcie to niesamowity klimat osiągnięty za pomocą odpowiednich materiałów, kolorów i detali. Staraliśmy się zaprojektować ciepłą, przyjazną przestrzeń, w której chce się przebywać i napić kawy. Warto wspomnieć tutaj o detalach, które tworzą tę przestrzeń. Na pewno są to ledonowe hasła na tle cegły, ściany z filcu czy drewna. Gra kolorystyczna w odcieniach szarości i beżu w połączeniu z cegłą i ciepłym światłem tworzy wyjątkową przestrzeń.

Charakterystyczne elementy związane z daną marką, do których nawiązujemy pozostałym wystrojem tworzą integralną i spójną całość.

Projekt będziemy na pewno miło wspominać i cieszymy się z osiągniętego efektu. Mamy sygnały, że pracownicy JDE powoli wracają do biura, a w tym momencie mają do tego jeszcze jeden powód prócz pysznej kawy – pięknie zaprojektowane biuro z niesamowitym klimatem.

 

 

open