Eradur® Kompakt w fabryce czekolady
Posadzka żywiczna Eradur® Kompakt jest produktem kompletnym, który łączy w sobie tradycyjne receptury i innowacyjne rozwiązania.
Jest bezspoinową posadzką epoksydową z wypełnieniem w postaci kolorowego piasku kwarcowego. W swoim składzie nie zawiera rozpuszczalników i jest prawie bezwonnym oraz trudnopalnym systemem. Zapewnia doskonałą jakość powietrza w pomieszczeniach, wpisując się w dążenia do ograniczenia naszej ingerencji w środowisko. Niska emisja lotnych związków organicznych (tzw. low VOC emission) zapewnia dobre samopoczucie użytkowników i nie wymaga konieczności przerywania innych prac w miejscu sąsiadującym do instalacji posadzki.
Rozwiązanie optymalne do fabryki czekolady
Proces produkcji czekolady jest fascynujący, ale też złożony. Składa się z kilku etapów, z których najważniejsze obejmują:
- kruszenie i mielenie, podczas których ziarna kakaowca są rozdrabniane i mieszane z innymi składnikami, m.in. cukrem i tłuszczem kakaowym;
- konszowanie, które polega na nieustannym mieszaniu i ogrzewaniu czekolady do 45–80°C. Proces ten może trwać kilka godzin, w zależności od rodzaju tworzonej czekolady;
- temperowanie, w czasie którego czekolada jest na zmianę podgrzewana i schładzana;
- formowanie czekolady.
Posadzka żywiczna Eradur® Kompakt w tak złożonym i wieloetapowym procesie produkcji także odgrywa złożoną i wielowątkową rolę. Charakteryzuje się bardzo dobrą przyczepnością do podłoża, wzmacnia je na nacisk i wyrównuje obciążenia punktowe. Jest to niezbędna funkcja, kiedy halę produkcyjną wypełniają masywne urządzenia wypełnione płynną czekoladą lub masą kakaową. Posadzka posiada bardzo dobrą odporność na ruch kołowy ścierający, co jest nieodzowne, kiedy w strefie magazynowej wózki widłowe nieustannie kursują, składując towar.
Podczas procesu produkcji na podłodze mogą znaleźć się różne substancje spożywcze: oleje, tłuszcze, czekolada o wysokiej temperaturze, które niekorzystnie oddziałują na jej powierzchnię. System Eradur® Kompakt wykazuje się dużą odpornością na powszechnie stosowane substancje chemiczne. Jest nieprzepuszczalny dla cieczy i nie posiada porów, a tym samym optymalnie zabezpiecza podłoże przed uszkodzeniem. Brak porów i licznych spoin w posadzce, w których mogłyby gromadzić się nieczystości, przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu higieny, tak niezbędnego w procesie produkcji żywności. Pozwala także na szybkie i łatwe czyszczenie posadzki różnorodnymi metodami, w tym czyszczenie ciśnieniowe.
Z kolei przeciwpoślizgowa cecha systemu gwarantuje bezpieczeństwo i pewność poruszania się pracowników po zakładzie, skoncentrowanych na wieloetapowym procesie produkcji. Posadzka przy swojej odporności mechanicznej i chemicznej zachowuje także walory estetyczne. Wykonywana jest w wersji błyszczącej i matowej. A szeroka gama kolorystyczna, w której wykonujemy posadzkę, staje się estetycznym i ozdobnym elementem wnętrza, mogącym współgrać i nawiązywać do przyjętej przez firmę kolorystyki.
Posadzka do odzysku
Po wielu latach intensywnego użytkowania powłokę można zregenerować, nakładając nową warstwę powierzchniową. Podczas procesu samej regeneracji zużytą powierzchnię można zrecyklingować i wykorzystać jako podłoże dla nowej posadzki. Dzięki temu osiągamy równowagę między kosztami inwestycji a wpływem na środowisko. Uszkodzoną albo zniszczoną posadzkę najlepiej naprawiać, korzystając z usług doświadczonej firmy, która jest jednocześnie producentem i wykonawcą. Dzięki temu otrzymujemy gwarancję jakości i spójności rozwiązania. Tak działa Eradur.