Home News 30 maja, Światowy Dzień Soku
30 maja, Światowy Dzień Soku
0

30 maja, Światowy Dzień Soku

0
0

Warszawa, 26 maja 2021 r. – Światowy Dzień Soku, jak co roku, jest okazją do podsumowań dotyczących trendów w produkcji i konsumpcji soków w Polsce. Warto również zwrócić uwagę na materiały wykończeniowe stosowane w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw, takie jak specjalistyczne posadzki żywiczne. To jeden z tych czynników, który, obok surowców, receptur oraz technologii, decyduje o jakości finalnego produktu. Przy wyborze systemu posadzkowego warto skorzystać z porad ekspertów marki Flowcrete, którzy podpowiadają, jakie jego cechy mają kluczowe znaczenie w przypadku działalności polegającej na produkcji soków.

  • Od kilku lat Polacy piją coraz więcej soków. Raport rynkowy Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków wskazuje, że w 2018 roku ich spożycie wyniosło 537 milionów litrów, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca daje 15,3 litra na osobę w skali roku, czyli ponad szklankę na tydzień. Coraz chętniej sięgamy po soki nie z koncentratu (tzw. NFC) oraz soki chłodzone.
  • Polska jest liderem w Europie pod względem powierzchni sadów jabłoniowych, która w 2017 roku wynosiła ponad 160 tysięcy hektarów, a także jest liczącym się producentem soku z tych owoców, który poza rynkiem krajowym trafia m.in. do Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii.
  • Według danych GUS w pierwszym kwartale 2021 roku produkcja soków z owoców i warzyw w Polsce wyniosła prawie 2 000 hektolitrów.

Jakie cechy posadzek są najbardziej pożądane w przypadku zakładów produkujących soki? Przedstawiamy porady ekspertów marki Flowcrete, wiodącego producenta specjalistycznych posadzek żywicznych, które sprawdzają się w wymagających warunkach użytkowania.

  1. Połączenie elastyczności i wytrzymałości mechanicznej

W zakładach przetwórstwa owoców i warzyw betonowe podłoże jest narażone na duże obciążenia mechaniczne. W efekcie może dojść do jego uszkodzenia, czyli powstania trudnych do wyczyszczenia spękań i ubytków, w których może zbierać się brud, bakterie i zarodniki pleśni. Podstawowym zadaniem posadzek żywicznych jest ochrona podłoża. Aby posadzki dobrze spełniały swoją funkcję powinny być elastyczne, aby przenosić drgania powstałe przy pracy maszyn i linii produkcyjnych, a jednocześnie odporne na zniszczenie w wyniku intensywnego ruchu wózków transportowych. W tej roli dobrze sprawdzają się rozwiązania posadzkowe na bazie elastycznych żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów.

  1. Łatwe utrzymanie w czystości i wysoki standard higieny

W zakładach produkcji i rozlewniach soków, tak jak w całym przemyśle spożywczym, obowiązują rygorystyczne wymogi sanitarne. Dla zachowania najwyższego standardu higieny istotna jest starannie zaprojektowana posadzka – najlepiej bezspoinowa, nienasiąkliwa, łatwa do zmywania. Dodatkowo powinna być wykonana ze spadkiem w kierunku odwodnienia, a na styku ze ścianą – zintegrowana ze szczelnym cokołem, o profilu przystosowanym do szczotek maszyn sprzątających. Do stref bezpośredniego przygotowywania żywności rekomendowane są specjalistyczne posadzki antybakteryjne, takie jak np. Flowfresh z dodatkiem Polygiene®, działającym na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na powierzchni nawet o 99%. Warto również wybierać systemy posadzkowe, które mają certyfikaty przyznawane przez niezależne organizacje, jak np. HACCP International, ponieważ jest to obiektywne potwierdzenie ich jakości.

  1. Odporność na cukry i kwasy owocowe

Przy wyborze systemu posadzkowego warto sporządzić listę substancji obecnych w procesie produkcji soków i sprawdzić, jak wybrane rozwiązanie posadzkowe zachowuje się w kontakcie z tymi składnikami. Soki są bogate w kwasy organiczne o różnej mocy, np. kwas cytrynowy, kwasy winowy, kwas octowy, kwas jabłkowy. Ponadto do ich przygotowania wykorzystuje się duże ilości cukru. Tak specyficzne środowisko pracy stanowi poważne zagrożenie degradacji posadzki, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jej odporność w tym zakresie.

  1. Odporność termiczna

W chłodniach i mroźniach, gdzie przechowywane są owoce i warzywa, należy stosować systemy posadzkowe, które można zainstalować w niskiej temperaturze i w wilgotnych warunkach. Z kolei w pomieszczeniach, gdzie prowadzona jest obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, należy zastosować system posadzkowy o grubości odpowiedniej do zakładanych obciążeń termicznych. Warto pamiętać, że równie ważna jak wytrzymałość na niską i wysoką temperaturę jest odporność na jej wahania, z którymi mamy do czynienia np. w czasie mycia posadzki ciepłą wodą lub parą wodną.

  1. Antypoślizgowe wykończenie

Strefy rozlewania i butelkowania soków stanowią trudne środowisko pracy dla posadzek, głównie ze względu na nieuniknione wycieki, które mogą prowadzić do powstawania na ich powierzchni plam, kałuż i zastoin oraz potencjalne zanieczyszczenie, np. rozbitym szkłem. W tego typu mokrych strefach warto stosować antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe z dodatkiem piasku kwarcowego, który nadaje im przeciwpoślizgową powierzchnię. Takie rozwiązanie zwiększa bezpieczeństwo pracowników, a równocześnie, dzięki swojej trwałości i wytrzymałości, ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu higieny.

Przy projektowaniu posadzki w zakładzie produkującym soki należy pamiętać o tym, że zastosowane materiały i technologie mają duży wpływ na środowisko, w jakim powstaje końcowy produkt, a także na trwałość posadzek i stropów, ograniczając koszty utrzymania budynków. Dobór właściwego rozwiązania o odpowiednich właściwościach oraz parametrach technicznych zależy od sposobu produkcji, typu używanych maszyn, rodzaju wózków transportowych, jakości podłoża i wielu innych czynników, dlatego warto skorzystać w tym zakresie z pomocy ekspertów.

open