1. Home
  2. Architecture Design
  3. Nowa optyka PZO
Nowa optyka PZO

Nowa optyka PZO

0

PZO Food Hall w Fabryce PZO, za którego projekt wnętrz odpowiada pracownia APA Wojciechowski Architekci (klient: Cain International oraz White Star Real Estate), to nowe wyjątkowe miejsce na mapie obiektów gastronomicznych w Warszawie. Powstało na parterze nowego budynku biurowo-usługowego PZO II, zlokalizowanego na terenie kompleksu pofabrycznego na warszawskim Kamionku (w dzielnicy Praga-Południe), i łączy dwa światy: historyczną, industrialną przeszłość tego miejsca z nowoczesnością nowej oferty biurowo-usługowo-mieszkaniowo-rekreacyjnej kwartału o nazwie Fabryka PZO.

PZO to skrót od nazwy Polskie Zakłady Optyczne, które istniały ponad 100 lat (ich historia sięga końca XIX w.) i  w  1923 r. przeniosły swoją fabrykę na warszawski Kamionek, pod adres ul. Grochowska 316. Na przestrzeni tego czasu zakłady przechodziły różne transformacje i  zmiany właścicieli. Znacząco ucierpiały w  trakcie II wojny światowej. Wytwarzano w  nich asortyment wyrobów precyzyjno-optycznych, takich jak mikroskopy, instrumenty geodezyjne, lornetki, lupy oraz rzutniki. Produkowano również sprzęt dla potrzeb wojskowych, a  w  późniejszym czasie zakłady przejęły produkcję aparatów i  akcesoriów fotograficznych. W  połowie lat 60. wyroby fabryki eksportowano aż do 46 krajów z całego świata, a jednym z  odbiorców była międzynarodowa organizacja UNICEF. W  ostatnich latach teren fabryki został zrewitalizowany, mieści się tam kompleks wielofunkcyjny.

Niemal w całości otwarta przestrzeń

Koncepcja PZO Food Hall opiera się na stworzeniu dużej, otwartej, różnorodnej przestrzeni z  sześcioma konceptami gastronomicznymi, serwującymi potrawy z  różnych stron świata, z kawiarnią, barem oraz zewnętrznymi tarasami i ogródkami, które ożywają w  cieplejszych miesiącach roku. Powierzchnia części wewnętrznej, blisko 580 m2, została niemal w  całości otwarta – wprowadzono jedynie metalowo-szklane lekkie przesłony dla wyodrębnienia strefy baru i  wejścia od strony budynków biurowych Praga 306. Lokale gastronomiczne usytuowane są w  głębi food hallu – tak, by serce tego miejsca stanowiła przestronna strefa długich stołów (które mogą być łączone na potrzeby wydarzeń). Jest to zdecydowanie najbardziej dynamiczna i  intensywnie użytkowana część food hallu. Dodatkowo podkreśla ją instalacja sufitowa z  kegów (stalowych beczek) po piwie. Wzdłuż przeszklonej fasady umieszczono przytulne i  niewysokie loże, dzięki czemu otwarty został widok z  ulicy na witryny kiosków gastronomicznych i  na to, co dzieje się w  głównej części food hallu.

PZO Food Hall budzi pozytywne skojarzenia

We wnętrzu food hallu architekci z pracowni APA Wojciechowski Architekci wykorzystali oryginalne elementy z fabryki sprzętu optycznego (takie jak oprawy oświetleniowe), nawiązali do białych kafli szkliwionych, które znaleźli na ścianach zabytkowych budynków na terenie fabryki, a także do podłóg z ryflowanej blachy stalowej.

Projektanci wprowadzili wiele elementów dających poczucie industrialności wnętrza, np. zbrojone szkło, nitowane stalowe belki, odkryty żelbet – wszystko to ocieplone zostało dzięki zastosowaniu gdzieniegdzie surowego dębowego drewna. Charakterystycznym elementem tego miejsca jest Caffe Nyska – czyli zabytkowy i  rozpoznawalny przez młodsze i  starsze pokolenia warszawiaków samochód dostawczy, który został odrestaurowany i  przebudowany na kawiarnię. Niebieskawozielony kolor Nyski nawiązuje do koloru szkła optycznego. Z  kolei zastosowanie mebli vintage, szczególnie mebli z serii 366 Concept Józefa Chierowskiego, także budzi skojarzenia z  czasami Warszawy lat 60. i  nawiązuje do klimatu praskich kawiarenek. Drink bar (PZO Bar) stanowi ogromną atrakcję głównie późnymi popołudniami i  wieczorami. Architekci chcieli, by stał się częścią całości, ale jednocześnie, aby panowała w  nim dyskretna i  nastrojowa atmosfera. Ponad strefą baru zastosowano instalację oświetleniową w kształcie historycznego logotypu fabryki PZO.

Miejsce pełne życia

Największym wyzwaniem projektowym okazało się przywołanie ducha dawnej fabryki optycznej w nowym budynku PZO II (którego projekt w  całości powstał w  pracowni APA Wojciechowski Architekci). Drugim wyzwaniem było to, że są tu aż cztery wejścia z różnych stron – usytuowane tak ze względu na kierunki napływu potencjalnych gości food hallu – a  lokalizacja wejść wpłynęła na układ funkcji i cyrkulacji wewnątrz food hallu.

Dzięki PZO Food Hall warszawska Praga zyskała miejsce, w którym można spędzać czas zarówno podczas przerwy w  pracy, w  trakcie nieformalnych spotkań biznesowych i  towarzyskich, jak i  wieczorami, kiedy przestrzeń zamienia się w  nastrojowy klub. To miejsce żyje przez cały dzień i  cały rok, zaskakując ciekawymi wydarzeniami i  ofertą dostosowaną do potrzeb i  oczekiwań odbiorców.