Wczesny projekt = idealne nagłośnienie
Nowa prestiżowa restauracja grecka Mykonos korzysta z systemu nagłośnieniowego zaprojektowanego i dostarczonego przez firmę Audio Plus. To przykład wzorcowej współpracy między świadomym inwestorem a inżynierami technologii audio. Na jaką jakość dźwięku mogą liczyć odwiedzający restaurację, która nocą zmienia się w klub?
W centrum Woli, na terenie dawnego browaru, w nowym kompleksie biurowo-handlowym Browarów Warszawskich, warto odwiedzić restaurację Mykonos. Serwowane są tam najwyższej jakości dania kuchni greckiej, a wszystko to w przyjaznym, wygodnym, pięknym wnętrzu z muzyką grecką w tle. Na tym nie koniec, gdyż nocą to miejsce tętni życiem jeszcze bardziej. Wyzwaniem było zapewnienie takiego nagłośnienia, aby sprawdziło się przy dziennym luksusowym charakterze restauracji, a także klubu nocną porą.
Od samego początku inwestor podkreślał, że nagłośnienie jest dla niego priorytetem. Dlatego zdecydował się na współpracę z ekspertami z Audio Plus już na etapie projektowania wystroju wnętrza, jeszcze przed przystąpieniem do prac wykończeniowych. Przeprowadzono symulacje z wykorzystaniem oprogramowania predykcyjnego, które symuluje warunki pomieszczenia i pomaga dopasować optymalne rozwiązania nagłośnieniowe. Taka kolejność prac pozwoliła na wprowadzenie do ostatecznego projektu wykonawczego odpowiednich poprawek związanych z umiejscowieniem zasilania czy sposobem doprowadzenia sygnałów do poszczególnych zestawów głośnikowych. Dzięki temu instalacja przebiegła szybciej, system spełnia wszystkie wymagania zamawiającego i wpisuje się estetycznie w klimat wnętrza, a jednocześnie zaoszczędzono czas oraz pieniądze, gdyż nie wykonywano zbędnych przeróbek.
– Koncepcję nagłośnienia zbudowaliśmy po określeniu centralnego miejsca systemu, gdzie stanęło stanowisko dla DJ-a. W ten sposób podzieliliśmy przestrzeń pod względem akustycznym. Było to zgodne z założeniami funkcjonalnymi restauracji. Przez większą część dnia system odtwarza muzykę tła. Z tego powodu równomierne pokrycie było kluczowe, aby wszyscy klienci mieli komfort i nie występowały miejsca wzbudzeń lub ciszy. Wieczorem natomiast Mykonos bardziej przypomina klub niż restaurację, a w klubie musi być odpowiedni poziom głośności. Te wymagania były nieco sprzeczne, ale nie niemożliwe do uzyskania – mówi Wojciech Mazurek, manager działu Pro Audio w Audio Plus. – Świadomość inwestora o konieczności projektowania nagłośnienia na wczesnym etapie budowy była tutaj kluczowa. Takie podejście ułatwia nam pracę. Nie jesteśmy zmuszeni na etapie instalacji naruszać części konstrukcyjnych czy prowadzić nieestetycznych tras kablowych, których nie ma jak ukryć – dodaje.
Na lokal składają się trzy pomieszczenia o sporym metrażu i różnorodnych kształtach. Każde pomieszczenie może pełnić inne funkcje oraz wymaga odmiennego podejścia do kwestii dźwięku. Centrum systemu stanowi wyspa ze stanowiskiem DJ-skim, w którym ukryto głośniki niskotonowe. W głównej sali restauracyjnej i tanecznej (wysokość pomieszczenia to aż 7 m) zamontowano cztery duże zestawy głośnikowe. Z kolei w sali VIP zainstalowano dwa zestawy mniejszej wielkości. Oba pomieszczenia łączy korytarz, który pełni jednocześnie funkcję sali restauracyjnej. Tu zamontowano 7 maleńkich zestawów głośnikowych, które nie rzucają się w oczy. Wszystkie urządzenia głośnikowe pochodzą od renomowanego francuskiego producenta LAcoustics.
Dzięki podzieleniu systemu nagłośnieniowego na trzy niezależne strefy można zarządzać głośnością i muzyką odtwarzaną z playerów sieciowych w każdej części restauracji. Służy do tego dedykowany procesor marki Yamaha oraz tablet z intuicyjnie działającą aplikacją. Dzięki temu każdy pracownik może na bieżąco sterować muzyką tła w restauracji.
Zdjęcia arch. Audio Plus